fbpx

Разгрявка за цялото тяло

Защо е важно да разгряваме тялото преди тренировка

Какво е разгрявка?

Разгрявката е комплекс от упражнения, подобни на тези от същинската тренировка, с които подготвяме различните части на тялото си за предстоящото физическо натоварване.

По време на разгрявката се активират централна нервна система, двигателната, кардио-респириторна, както и обменните процеси в нашето тяло.

Благодарение на разгрявката сме в състояние да разгърнем целият тренировъчен потенциал на мускулите и да постигнем максимална плътност на тренировъчното натоварване.

Любопитен факт е, че коефицентът на полезно действие или отношението на изразходената енергия и постигнатата биомеханична работа се променят различно от 25% при нетренирания човек до 30-35% при тренирания.

Кога е добре да разгряваме?

Разгрявката трябва да бъде провеждана непосредствено преди всяко по-интензивно и по-продължително физическо натоварване.

Необходимо е да се отделят 7-12 минути за разгрявка преди тренировка ако за трениращи над средното ниво на тренираност.

Ако сте начинаещи и все още не натоварвате тялото прекалено много, може разгрявката да е по-кратка.

Колкото по-нискоинтензивно е натоварването, толкова по-къса може да е тя.

Колкото сте по-напреднали, тренирате с големи тежести и ползвате упражнения с многоставно участие, толкова по-дълга и по-качествена трябва да е разгрявката ви.

Защо е нужно да разгряваме?

  • Намалява се рискът от контузии и травми.
  • Постигат се по-добри постижения и резултати по време на тренировката, като се увеличава издръжливостта, която пряко се отнася към интензивността, обема и плътността на тренировката.
  • Подобрява се координацията и работата на централната нервна система, а това от своя страна помага да упражнявате по-добър контрол над мускулите.
  • Концентрацията се повишава и фокусирате повече внимание върху физическото натоварване.
  • Подготвя тялото за тренировката не само на физическо, но и на емоционално ниво, като намалява риска от преждевремнно прекратяване на тренировката заради чувство на умора и прекомерна трудност.

Търсите тренировка специално за вас

Запишете се за тестова тренировка.

  • Часовете са ограничени
Разгрявка
Scroll to top