fbpx

Стречинг

Разгрявай с усмивка

изпълнява се след пренасочване на кръвопотока към мускулите, т.е. след кардио разгрявката. Стречингът е техника за общо кратко разтягане на всички мускулни групи и фасция. Фасцията е съединителна тъкан, изградена от плътно разположени снопчета колагенови влакна, която облицова отделни мускули/мускулни групи и спомага за гладкото плъзгане на тъканите при движение. Освен, че прави мускулите по-еластични стречингът намалява риска от травми. При редовни и интензивни тренировки или обездвижване много от мускулите се скъсяват, което нарушва мускулният баланс. Стречинга спомага да се възстанови и поддържа максимална дължина на мускулите.

Предлагаме ви 10 топ упражнения за стречинг по-долу:

Стречинг на глутеуса и задното бедро. Разтежението става с приклякане на един крак, като коляното на стъпилия крак избутва глезена на свития нагоре. Колкото повече приклякаме, толкова повече разтягаме.

Два начина за стречинг на корема и бедрата едновременно. Може да ги изпълнявате двете заедно или по отделно.

Стретчинг на квадрицепса от изправен стоеж. Свиваме и задържаме свития крак, колкото можем. Стараем се петата да докосне седалището ни. Редуваме краката.

Стречинг на задно бедро от стоеж. Навеждаме се надолу така, че главата да виси, като тежестта й спомага разтежението. Ръцете са свити.

Стречинг на задно бедро от седеж. Гърбът е изправен. Навеждаме се бавно напред и  висим надолу с главата, колкото можем.

Разтягане на задното бедро и глутеуса от седеж с усукване в талията. Едно страхотно упражнение от йогата. Изпълнява се първо в едната посоко, после – в другата.

Разтягане на адуктор магнус (мускулите във вътрешната част на бедрата). Ходилата са позиционирани едно към друго. Придърпваме леко с ръце към нас и същевременно навеждаме гърба надолу, колкото можем. Стараем се да не се изгърбваме.

Стречинг на трицепса от стоеж. Придърпваме с едната ръка лакътя на другата. Редуваме ръцете.

Стречинг на врата. Навеждаме главата напред, а с ръцете натискаме надолу.

Търсите тренировка специално за вас

Запишете се за тестова тренировка.

  • Часовете са ограничени
Стречинг
Scroll to top