fbpx

Видове тела | Соматотип и митове

Кой соматотип тяло притежавате?
Как типа тяло се влияе от диетата и фитнес тренировката ви?
Как да постъпите ако не харесвате тялото си?

Съществува общоприетото схващане, че попадаме в една от 3 категории тип тяло – ние сме или ектоморф, мезоморф или ендоморф. 

Макар че е вярно, че всеки от нас е склонен към определен тип тяло, индивидуалните различия всъщност играят много по-важна роля при определянето на нашите типове на тялото.

През 40-те години американският психолог Уилям Хърбърт Шелдън разработва система за класификация на човешкото тяло, в която твърди, че всички хора са или ектоморфи, мезоморфи или ендоморфи.

Ектоморфите бяха определени като стройни, слаби и най-подходящи за издръжливост. За разлика от тях, ендоморфите се разглеждат като силни, по-големи и способни бързо да натрупат мускули. И накрая, мезоморфите бяха комбинация и от двете; естествено атлетичен, бързо реагиращ и оборудван за загуба на мазнини и качване на мускули.

ЕКТОМОРФЕН СОМАТОТИП

Телесен тип, характеризиращ се с със стройна конструкция на тялото, висок ръст,  издължени крайници, плосък гръден кош и тесни рамене. Активността на метаболизма е висока и хората с този тип тяло трудно наддават на тегло.

МЕЗОМОРФЕН СОМАТОТИП

Телесен тип, характеризиращ се със среден ръст, широки рамене, тесен таз, развита мускулатура и оптимално количество мазнини. Този тип е най-перспективен в контекста на културистичните приоритети. Най-добър тип за фитнес и спорт по принцип. Притежават естествена сила, добре определени мускули и бърз метаболизъм. Този тип тела лесно свалят и качват тегло.

ЕНДОМОРФЕН СОМАТОТИП

Телесен тип, характеризиращ се с нисък до среден ръст, относително къси крайници, цилиндричен гръден кош и  склонност към натрупване на мастна тъкан най-вече в коремната и поясната област и бавен метаболизъм. Хора с такъв тип телосложение могат да постигнат спортни успехи в силовия трибой и вдигането на тежестите, но не и в състезателния културизъм (примерно). Този тип задължително трябва да спазва стриктно хранителни режими, защото наддават на тегло с излишни мазнини много лесно.

Как разделението на телата влияе на психиката? 

Само за няколко години психолозите започнаха да дискредитират тази теория. Въпреки това, тази система за класификация все още се разглежда като еталон от мнозина във фитнес общността.

Първият проблем е, че тази система е опростява твърде много нещата, а те са строго индивидуални и не толкова прости.  Не можем да класифицираме типовете тяло само в три класа. Всеки един от седемте милиарда души на земята има малко по-различен тип тяло.

Вторият въпрос е, че тази система за класификация не е фиксирана. Ние се променяме и еволюираме, така че много от “надарените” мезоморфни спортисти преди са били ендоморфи или ектоморфи.

И накрая, като ни ограничава до фиксирани типове, това ограничава възприятието ни за това, което можем да постигнем. Някой, считан за ектоморф, може да си помисли, че е невъзможно някога да натрупа сила, така че дори никога не се притеснява да опита. Ендоморфът може да повярва, че не може да отслабне, когато с няколко промени в начина на живот няма причина да не могат.

Генът, индивидуалните различия и резултатите

Генетиката играе значителна роля при определянето на индивидуалните различия. На макро ниво някои характеристики се влияят от нашето ДНК и етническото наследство. Ние също наследяваме черти от нашите роднини и на индивидуално ниво всички ние имаме уникални характеристики като пропорцията на типовете мускулни влакна и дължината на нашите крайници. 

Тези характеристики се комбинират, за да образуват много индивидуален тип тяло.

Обучението също може да повлияе на индивидуалните различия. Впечатляващо слабите тела на бегачите на дълги разстояния и мощните мускули на щангистите не бяха генетично обусловени, а изковани на тренировъчния терен. Нашите индивидуални различия се влияят от нашия метод на обучение, честота и интензивност. 

С дейности за издръжливост, като бягане, вие тренирате мускулите с бавно потрепване и можете да развиете някои „ектоморфни“ черти като ниско съдържание на мазнини в тялото и слаби мускули. По време на силова тренировка изграждаме мускулите си с бързо потрепване и междинни влакна, което увеличава размера на мускулите.

Вашият начин на живот играе значителна роля за начина, по който изглеждате. Нямайте съмнение по този въпрос.

Какво да направим ако не харесваме тялото си?

MagiFit by Magi Valchanova предоставя тренировки, режими и програми съобразени с индивидуалните нужди на  всяко тяло. Възползвайте се от промо пакетите до 30.09.2020. 

1 безплатна консултация и 1 безплатна тренировка 

5 налични промопакета 

Само 5 от вас ще ги грабнат

Търсите тренировка специално за вас

Запишете се за тестова тренировка.

  • Часовете са ограничени
Видове тела | Соматотип и митове
Scroll to top