fbpx

Какво ни дават тренировките сред природата | 4 важни ползи 

Физическото натоварване допринася за психическото разтоварване. Здрав дух в здраво тяло.

1. ПСИХИЧЕСКО РАЗТОВАРВАНЕ И STRESS RELIEF

Стресът има различни измерения за хората и използват различни начини за да се отърват от него: някои предпочитат да правят физически упражнения, други – да се разхождат в планината, трети се радват на тишината, четвърти  предпочитат да слушат песента на птиците, пети – да се наслаждават на небесния простор и на слънчевите бани, шести да четат книги в парка и т.н. 

Можем още да релаксираме още със сауна, масаж, весел разговор с приятели, мечтаене, танцуване, разходка, преход в планината и други. 

Не трябва да се прекалява, както с активните, така и с пасивните форми на разтоварване!

Фитнес програмата на Маги Вълчанова комбинира упражнения от кондиционните тренировки (основа на професионалните спортове), елементи от крос-фит стила, HIIT Tabata и аеробиката, която умело балансира натоварването на тялото и сърцето.  

Този стил на трениране включва разнообразие от упражнения, които се изпълняват без допълнителни тежести в изправен стоеж или на земя. 

Подбраната комбинация от упражнения се осъществява на отделни блокове с различен интензитет, което я прави подходяща, както за изгаряне на калории, така и за подобряване цялостната кондиция и стягане на тялото. Подходяща е за хора с различно ниво на тренираност.

“Кондиция” произхожда от английската дума condition, което означава състояние, a добрата кондиция е основата, върху, която се основава работата на MAGIFIT. 

Комбинацията от няколко горе-изброени начина за разпускане за два дни носи:

👍 удоволствие на макс и 

👍 тонус за цяла седмица 

Балансът между натоварването и времето необходимо за възстановяване на организма е много важен. 

Затова програмите на събитията, които MAGIFIT организира включват, както движение и физическо натоварване, така, и време, и страхотни условия за релаксация, и възстановяване. 

Тренировки сред природата и поход до Седемте рилски езера

Нощувки в Хотел “Стримон Гардън” 5*, град Кюстендил

2. МАЙНДФУЛНЕС – 

Грижата за тялото и душата е основното гориво за нашето благосъстояние, себеусещане и създава силна връзка между съзнанието и физиката ни, а това е пряко свързано с начина, по който се чувстваме. 

“Mindfulness” e английският превод на будистката дума “sati”, която означава осъзнаване, чрез което се прекратява страданието, благоприятства се щастието и благополучието.

Майндфулнес представлява фокусирано внимание в настоящия момент и осъзнаване на всичко, което възниква: мисли, емоции, усещания, образи, звуци, преживявания.

Тренировките сред природата, заедно с дишането и чистия, планински въздух,  концентрират внимание върху физическото натоварване и определено задържат вниманието ни в настоящия момент. 

При аеробните тренировки дишането се учестява и дробовете се пълнят с кислород повече, а при издишването, наред с въглеродния двуокис се отделят токсини. 

Хората, които тренират отдавна имат навик да дишат правилно, да задържат дъха, когато трябва и практикуват успешно дълбоко дишане, с което бързо успокояват сърцето или го ползват при заключителната част на тренировката, когато упражненията за стречинг са по-бавни и релаксиращи. 

Дълбокото дишане е важен елемент по пътя към майндфулнес заедно с любимите ни занимания и движения.

Нищо не може да се сравни с въздуха в планината, естествените звуци на природата, песента на птичките и енергията на слънцето, които помагат по-бързо и качествено да се освободим от натрупания стрес, да се фокусираме към удоволствието на настоящия момент, като се доближим максимално до състояние на майндфулнес и всичко това прави тренировката ни истински приятно преживяване.

Изследвания показват, че тази древна, източна практика  може да измени начина, по който си комуникират различни части на мозъка, както и да промени начина ни на мислене.

През последното десетилетие методите на майндфулнес добиват популярност в училища, професионалния спорт и армията с цел подобряване на  постиженията.

Физическото натоварване води до психическо разтоварварване

3. ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ И ПОЛЗИ.

Едно от нещата, които влияят положително на на нашето психично здраве и настроение са физическите упражнения. 

Когато тренираме в аеробен/кардио режим тогава задействаме процеси в организма на база окислителни реакции, осъществени с участието на кислород, т.е. караме кардио-респираторната система на тялото да работи по-добре за нас.  

Бягането е може би най-популярния начин за кардио тренировка, но освен него има високо интензивни стилове на трениране, като HIIT, Cross-Fit, които са също толкова продуктивни. Много хора ги използват да си “проветрят главата”, като така се борят със стрес и негативни емоции. 

Тренировките сред природата е сигурно най-популярния и ползотворен  начин, както за психическо разтоварване така и за качествено натоварване мускулатурата на тялото. 

4 очаквани резултата:

4. СТИМУЛИРАНЕ НА ХОРМОНИТЕ НА ЩАСТИЕТО

Няма как да не се обърне внимание на “хормоните на щастието”: ендорфин, допамин, серотонин. Всъщност, когато се говори за хормони и щастие обикновено се сещаме за серотонин, но другите два хормона също имат големи заслуги се причисляват към тази категория, защото допринасят не само за физическото здраве, но и влияят позитивно на психиката ни.

  • ЕНДОРФИН.

 Енергичните упражнения, както аеробни, така и анаеробни, предизвикват и отделяне на ендорфин – естествения телесен опиат. Той намалява чувството за болка, подобрява настроението и ни прави щастливи.

  • ДОПАМИН

 Той се произвежда в повишени количества по време на самата тренировка. При интензивна тренировка нивото на допамин може да се покачи за около 15-20 мин. Повишеното производство на допамин от своя страна ни прави по-будни, по-концентрирани, по-пъргави. Допаминът действа и като добър наркотик. Той е основният виновник, който ни кара да се чувстваме добре по време на тренировка, въпреки физическото натоварване. Той ни предизвиква да завършим серията си от упражнения, въпреки умората. И веднъж усетили благотворното му влияние, нямаме търпение да тренираме отново. А колкото повече спортуваме, толкова повече допамин се отделя и по-доволни се чувстваме.

  • СЕРОТОНИН 

Повишението на този невротрансмитер идва след края на тренировката. Тогава нивата на допамин спадат и за сметка на тях се повишава серотонинът. Сред неговите функции са регулирането на телесната температура, на апетита и на цикъла съня. Освен това понижава усещането за болка. Той също е сред хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, защото освобождаването му ни носи вътрешно удовлетворение.

Хормоналният баланс в организма е сложен и се влияе от много фактори, но безспорно е, че тренировките имат благоприятно влияние върху него.   

Редовните и добре балансирани тренировки, които не са твърде леки, нито пък прекалено натоварващи се наблюдава положително влияние върху хормоналния баланс, пряко свързан с поддържането на тялото в добра кондиция. 

Трайният резултат – физическо здраве, позитивна нагласа, добро самочувствие и висока самооценка!

Балансът между натоварването и времето необходимо за възстановяване на организма е много важен. 

Затова програмите на събитията, които MAGIFIT организира включват, както движение и физическо натоварване, така, и време, и страхотни условия за релаксация, и възстановяване. 

Тренировки сред природата и поход до Седемте рилски езера
Нощувки в Хотел “Стримон Гардън” 5*, град Кюстендил

Запишете се за предстоящото събитие тук!

Какво ни дават тренировките сред природата | 4 важни ползи
Scroll to top